fredag 22 januari 2010

Glutenfri bakning


Färdig glutenfri surdegslimpa, gott med riktigt bröd måste jag säga!! Jag har upptäckt tre saker denna vecka som är ett plus i min glutenfria kost: kontrollerad havre verkade fungera bra, bovetegröt är riktigt gott och smakar nästan som riktig havregrynsgröt och nu surdegslimpa. Receptet på det kommer här:
Till surdegen behövs:
25 g jäst
2 dl ljummet vatten, 37 grader
2 dl grov glutenfri mjölblandning

Smula jästen och tillsätt vattnet, rör tills jästen löst sig och häll sedan på mjölet. Låt stå under plastfilm i 2- 3 dagar i rumstemperatur.

Limpor:
25 g jäst
5 dl vatten
ca 1 ½ dl surdeg
2 msk fiberhusk
½ dl sirap
2 msk olja
1 msk malda brödkryddor
2 tsk salt
ca 7 dl grov glutenfri mjölblandning
ca 9 dl fin glutenfri mjölblandning

Smula jästen och häll över vatnnet (37 grader) och rör tills jästen löst sig. Tillsätt surdeg och fiberhusk, rör och låt stå i 10 min.
Blanda ner sirap. olja, brödkryddor, salt och allt grovt mjöl.
Tillsätt de mesta av den fina mjölen, berarbeta den smidigt. Strö över resten av mjölet och låt jäsa en timme i bunken under handduk.
Knåda degen smidigt och dela den i två delar och forma de till limpor (eller gör en enda stor limpa) .Lägg de på en pappersklädd plåt och gör ett par snitt på limporna. Låt jäsa under handduk igen, i ca 30 min.

Grädda i mitten på ugnen i ca 25-30 min i 200 grader. Pensla limporna när det är ca 5 min kvar av gräddtiden med sirap och vatten.
Låt sedan svalna under handduk!


Jag är nöjd med bakresultatet!! Samtidigt som jag bakade städa jag och micke. Är snart klar med det, ska snart göra mig iordning och åka in till stan, kika runt lite. Vi ska äta mat på alfie och sedan se snabba cash ikväll, ska bli himla mysigt!
Ha en mysig fredag!!

3 kommentarer:

  1. Jag saknar snart ihjäl mig! ring om du känner för det gumman, jag har inga pengar kvar på mobilen, men jag har hemtelefon som du gärna får terrorisera! Du är bäst! <3<3

    SvaraRadera
  2. ååh jag blev också sugen på att baka. Som du säger, riktigt bröd är väldigt gott :D

    SvaraRadera
  3. ha en riktigt mysig kväll tillsammans !! <3

    SvaraRadera