söndag 22 maj 2011

Ställa diagnos ?

Jag har blivit lite småfrälst i Lady gaga. Helt otroligt bra musik! Bra musik att träna till måste jag säga, särskilt vid promenader och springning.

I fredags talade jag med min läkare. Diagnos: B 12 brist, antagligen på grund av min strikta glutenfria kost. Vitaminer som jag mår miste om som då bidrar till B 12 brist. Har fått medicin för det.
Och....
Jag har IBS, Kolon irritabele. Som om det inte räckte med gluten. IBS är en livslång tarmsjukdom som man inte vet varför personer får. Man tror att det är både fysiska och psykosociala faktorer som spelar in. Symtomen förvärras vid psykosociala förändringar och hur man mår psykiskt. Finns inget som botar IBS, bara läkemedel som kan lindra besvär och det viktigaste är kosten. Att äta på samma tider varje dag är också en viktig bit. Fett är att utesluta helt och man ska helst äta långsamma kolhydrater. Nu är det alltså dag att lära sig allt sådant också. Ska boka tid hos en dietist har jag tänkt, någon annan som är bra på sånt här med kolhydrater? Inte jag!
det kan även vara en idé att prova att ta bort något, exempelvis laktos. Ska testa det med!

Jag försöker att vara positiv med detta. Det går i allafall att lindra och jag kan leva med det, bara jag sköter det. Motion är viktigt för att hålla mig frisk och jag känner mig bara extra motiverad till att träna ännu mer så att jag kan känna mig frisk och pigg igen. Är otroligt trött på att ha ont i magen och känna att jag inte orkar saker som jag gjort förut.
Nu ska jag bli pigg igen :)

1 kommentar:

  1. Hej! Halkade in på din blogg och läste detta inlägg. Är själv laktosintolerant och har IBS. Nu är detta inlägg rätt gammalt så du kanske hittat bra rutiner på vad du kan äta. Håller också ett strikt lågt glutenintag, vilket hör och häpnad hjälpt mig enormt med magbesvären. Det var först när jag började undvika mjölprodukter som allt vände! Trots att läkare inte kunnat påvisa glutenintolerans. Min uppfattning är att den medicinska kunskapen inom allmänvården är bristfällig för IBS patienter. Det finns god kunskap, men bara hos mag/tarm-specialisterna. Vilket är synd då sjukdomen är väldigt vanlig. Tänkte dela med mig av vad som fungerat för mig, hoppas det kan hjälpa dig och andra:

    Undvik:
    -Mjöl (pasta, bröd, kakor, red inte sås med mjöl)
    -Lök (lite vitlök och schalottenlök går bra)
    -Råa äpplen och morötter (värm i ugn, stek el koka först!)
    -Mjölk, grädde, glass och olagrad ost.
    -Vissa öl (har dock ännu inte kartlagt vilka jag inte tål)
    -Sprit (haha, bör nog undvikas av andra skäl också)

    Detta är produkter som jag upptäckt jag inte tål. Kanske du blir dålig av samma? 3 veckors test med denna listan kan knappast skada om du som läser mår piss i magen. Listan är gjord på min 5 åriga erfarenhet att leva med IBS. Idag har jag inga besvär alls. Tänkte avsluta att ta död på två tips(kanske myter?) av min läkare om IBS:

    1. "Ät inte fet mat" (har upptäckt att jag kan äta lika fet mat som alla andra utan att må det minsta dåligt. Det är när man har magbesvären som man inte ska äta fet mat enligt mig, jag tror inte en normal "fet" kost SKAPAR besvären).

    2. "Mycket ligger i psyket"(haha nog för att man ibland är stressad/deprimerad, men jag har mått ruttet psykiskt och toppen i magen! Nervös mage är inte lika med IBS magen enligt mig :)

    Shit vad lång denna kommentar blev. Well well, hoppas du mår bra idag! Ta hand om dig!

    Mvh
    /Takeo

    SvaraRadera